EnglishMagyar

Kapcsolat

info@failoni.hu

+36 703 255 211

"A művészet egy olyan téma, amiről mindenkinek van véleménye. Tulajdonképpen csak a véleményekről szól."

(Chick Corea)


Failoni Chamber Orchestra

Failoni Kamarazenekar


  A Magyar Állami Operaház FAILONI KAMARAZENEKARA 1990-ben, névadója születésének 100. évében adta első koncertjét Kovács János vezényletével a Pesti Vigadóban. Az - alapvetően vonós - együttes a világhírű olasz karmester, Sergio Failoni nevét vette fel.
     A zenekart kizárólagos koncertmesterként megalakulása óta NAGY Béla hegedűművész, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje vezeti.


Sergio Failoni

Sergio Failoni Milánóban kezdte pályafutását Toscanini asszisztenseként, és hamarosan világszerte keresett karmester lett a milánói Scala-tól a New York-i Metropolitan-ig.

1928-tól a budapesti Operaház vezető karnagya, főzeneigazgatója volt 1948-ban bekövetkezett haláláig.

      
    A
z Operaház zenekarának fiatal szólistáiból alakult kamarazenekar általában 18-20 taggal lép fel, de a bemutatásra kerülő művektől függően bővülhet a létszám. Műsorukon elsődlegesen barokk darabok szerepelnek, azonban modern és kortárs kompozíciókat is szívesen szólaltatnak meg. Repertoárjukra jellemző, hogy Bachtól Bartókig, Paganinitől Joplinig egyaránt magas színvonalon adják elő a műveket, melyek sorában minden koncertjükön valami különlegesség is színre kerül.


       A zenekar a koncert programjától függően gyakran lép fel Failoni Szimfonikus Zenekar néven is. Koncertjeiken és lemezfelvételeiken egyaránt neves hangszeres és énekes szólistákkal, karmesterekkel dolgoznak együtt, mint például Placido DOMINGOMorricone és Nagy Béla, José CURA, Andrea BOCELLI,
ROST Andrea, HAMARI Júlia, Katia RICCIARELLI, FAILONI Donatella, Ramon VARGAS, Roberto SERVILLE, Kurt RYDL, GREGOR József, MARTON Éva, Edita GRUBEROVA, TOKODY Ilona,  MELIS György, Rico SACCANI, KINCSES Veronika, SNÉTBERGER Ferenc, Jurij SZIMONOVÁCS János, VÁSÁRY Tamás, SZAKCSI LAKATOS Béla, Will HUMBURG, Ennio MORRICONE, Rudolf NUREYEV.


         A Failoni Zenekar a NAXOS kiadóval szoros együttműködésben több mint hatvan CD lemezfelvételt készített, melyek közül kettő az Év lemeze kitüntető címet nyerte el Londonban. A zenekar 1997-től a
Pierre JOURDAN vezette franciaországi Compiegne-i Opera koprodukciós partnereként is dolgozott. Közös produkcióik:
Mozart Figaró házassága
Bizet A szép perth-i lány - La Jolie Fille de Perth
Stavros Xarchakos A látogató - Le Visiteur
Meyerbeer Dinorah
viharos sikereket arattak, többek között a Casino De Paris színpadán is. A Figaro házassága c. opera élő hangfelvétele a francia kritikusok nagydíját is elnyerte. A Győri Balett egyik sikerdarabját, az angol Benstead Carmen-jét ugyancsak a Failoni Zenekar játszotta lemezre az előadás kísérőzenéjeként.       Nagysikerű koncerteket adott az együttes Athénben, a Herodes Atticus Színházban, Szalonikiben, Bolognában, Szardínia szigetén, Libanon több városában, Németországban, Franciaországban, Gibraltárban, és több alkalommal Spanyolországban (például az új zenepalotában, Valenciában is).
   A zenekar 2000 júniusában, Hannoverben az EXPO 2000 világkiállításon, majd július végén
José CURA első (majd 2003-as) magyarországi koncertjén aratott kirobbanó sikert, valamint 2002 augusztusában és 2005 júliusában Budapesten Placido DOMINGO gálaestjein.
       Az együttes többször tett kirándulást a könnyűzene világába is, például 2003 júniusában a világhírű rocksztár,
 Rod Stewart meghívására egy nagysikerű németországi mega-turné részesei lehettek.

A Failoni Kamarazenekar fontos célkitűzése a fiatal tehetségek felfedezése, támogatása. 2009 óta több zeneakadémiai hallgatót segítünk szakmai fejlődésében. Aktívan részt vesznek a zenekari próbákon és a koncerteken is, illetve rendszeresen biztosítunk számukra fellépési lehetőségeket kamara koncertjeinken.
      

       1993 és 1997 között Rico Saccani, 1999 augusztusától 2002 végéig az Olaszországban élő ÁCS János, (a Három Tenor koncertek állandó karmestere) volt a zenekar művészeti vezetője.
A zenekar- és programmenedzseri feladatokat
1990 és 2007 között Bokor Roland látta el .