EnglishMagyar

Kapcsolat

info@failoni.hu

+36 703 255 211

"A művészet egy olyan téma, amiről mindenkinek van véleménye. Tulajdonképpen csak a véleményekről szól."

(Chick Corea)


Failoni Chamber Orchestra

Failoni Kamarazenekar


A Failoni Kamarazenekar története 1982-ben kezdődik, amikor a neves impresszárió, Nelly Failoni - Sergio Failoni karmester özvegye, - felfigyel egy tehetséges fiatal hegedűsre. Meghallgatást szervez neki Giuseppe Patané olasz karmesternél, aki azonnal szerződteti a nápolyi Operaház zenekarába.

A hegedűművészt Nagy Bélának hívják. Amikor néhány év múlva visszatér Budapestre, a Magyar Állami Operaház zenekaránál helyezkedik el.

Olaszországban szerzett tapasztalatainak nagy részét nem tudja kamatoztatni a zenekari árokban, de Nelly Failoni rajta tartja a szemét: „Miért nem csinál egy kamarazenekart?"

Így jön létre a Magyar Állami Operaház zenekari művészeiből alakult, a Toscanini tanítvány Sergio Failoni karmesterről elnevezett kamarazenekar, amely első koncertjét 1990-ben a Pesti Vigadóban adja. A szólista Failoni Donatella zongoraművész, Sergio és Nelly Failoni egyetlen leánya.Sergio Failoni

Sergio Failoni Milánóban kezdte pályafutását Toscanini asszisztenseként, és hamarosan világszerte keresett karmester lett a milánói Scala-tól a New York-i Metropolitan-ig.

1928-tól a budapesti Operaház vezető karnagya, főzeneigazgatója volt 1948-ban bekövetkezett haláláig.

      

1993-tól Rico Saccani világhírű karmester, 1999-től Ács János, a nagysikerű „Három Tenor” produkció karmestere vállalja a művészeti vezetői posztot. A zenekart egyre többször kell kibővíteni nagyobb apparátusra. Amikor 1995-ben Ennio Morricone, a híres olasz filmzeneszerző vezényli saját műveit Budapesten, már teljes szimfonikus zenekar szólal meg a koncertmester mögött.

Ettől kezdve az elismert hazai művészek mellett a legnagyobb világsztárok kérik fel a Failoni Kamarazenekart: Edita Gruberova, Kincses Veronika, Pege Aladár, Snétberger Ferenc, Katia Ricciarelli, Marton Éva.

Franciaországban Pierre Jourdan rendező figyel fel a zenekarra, ennek köszönhetően hosszú éveken át koprodukcióban jönnek létre az Imperial de Compiegne színház opera előadásai. A Figaro házassága elnyeri a francia kritikusok nagydíját.

Ennio Morricone és Nagy Béla

 Ennio Morricone és Nagy Béla
                           (1995 Budapest, Magyar Állami Operaház)


          A NAXOS lemeztársaság sorozatot ad ki a Failoni Zenekar felvételeivel, melyeken közkedvelt operák és kevéssé ismert ritkaságok, mint pl. Dittersdorf vagy Arvo Part művek is hallhatók. A Sevillai borbély Londonban az Év lemeze díjat kapja.


Szinte magától értetődő, hogy a pályája csúcsán lévő José Cura első magyarországi fellépésén is a Failoni Zenekar közreműködik a zsúfolásig telt Erkel Színházban. A kezdeti elképzelések, mely szerint kamarazenei estek és kamaradarabok töltik ki majd a zenekar életét, háttérbe szorulnak.

Hogyan is lehetne nemet mondani például Placido Domingo, Rost Andrea, Miklósa Erika és Zucchero estjére, vagy Andrea Bocelli koncertjére, melynek közönsége megtölti a Budapest Sportcsarnokot.


Nabucco a Zsidó Nyári Fesztiválon

     Nabucco a Zsidó Nyári Fesztiválon (2012, Dohány utcai zsinagóga)
            A képen balról: Fekete Attila, Gál Erika, Bretz Gábor, Boross Csilla,
                    Pál Tamás,
Kálmándi Mihály, Fülöp Zsuzsanna


2009-től bekerül a programba a fiatal tehetségek támogatása, ami nem csak egy-egy koncerten való szereplést jelent, hanem a legkiválóbbak számára folyamatos munkát is a zenekari próbákon és hangversenyeken.

A”Nevelj Mozartot” sorozat keretein belül pedig zenekari kísérettel léphetnek fel az ifjú szólisták. A hajdani támogatottak közül ma már többen a legnevesebb magyar zenekaroknál dolgoznak.


A Failoni Kamarazenekar koncertmestere az alapítás óta Nagy Béla hegedűművész, aki művészi munkája elismeréseként 2006-ban megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést.